Torsby kommun
Torsby kommun
[ARKIVMATERIAL]
Sidan kan innehålla uppgifter som blivit inaktuella.

Anna Larsson vann förstapriset i ”preppertävlingen”

Anna Larsson, från Sysslebäck (men bor i Molkom) vann förstapriset i preppertävlingen. - Jättekul, precis vad jag önskade mig för mitt gamla är trasigt. Foto: Maria Ivansson

Under krisberedskapsveckan i slutet av maj/början av juni utlyste kommunen en tävling. Tack till alla som deltog! Här kommer vinnarna.

Vi bad alla som ville, att komma in med förslag på sådant som de själva gör för att förbereda sig för en eventuell kris, t.ex. att elen eller vattnet försvinner, att värmen blir borta eller att man inte kan kommunicera med omvärlden för att telefon eller internet försvinner.

Vi tackar för alla förslag som kom in, mycket tänkvärt, och bra praktiska tips delar man med sig. Vad man kan tänka på att ha hemma, eller vad man kan göra för att förebygga och underlätta den dagen krisen kommer.

Priserna var ett trangiakök (stormkök) som förstapris (värde 800 kr), två krislådor med diverse matvaror etc i (värde vardera 450 kr inkl. lådan), och tredjepris var Lottakårens sällskapsspel ”Klarar du krisen?”

Vinnarna

1:a pris: trangiakök

Anna Larsson

2:a pris: krislåda

Lisbeth Boåsen och Lena Hallgren

3:e pris sällskapsspelet ”Klarar du krisen?”

Annelie Berglund, Anita Steen, David Halvardsson, Yvonne Broberg, Mattias Lindberg och Ulf Bang Ellingsen

Här kan du se tipsen från dessa personer.

Tack till alla som deltog i tävlingen!
Alla som vunnit har fått meddelande om det och var de kan hämta sina priser.

Vinnaren, Anna Larssons tips var så här:

Förråd av torra matvaror förvarade i plastbackar, konserver, fruktdrycker, läkemedel, värmekällor så som yllefiltar, värmeljus, element som drivs av annat än el eller kamin, telefonlista på pappskiva med alla viktiga nummer så som till närmaste anhöriga och nödnummer samt samhällsinformation, batterier, tändstickor. Toalettpapper, handsprit, tvålar. Vattendunkar.
Redig ryggsäck om man måste gå långt. Kontanter, godis/druvsocker, mat till husdjuren, rep, såg, yxa.
Dunkar med vatten som man lagrar mörkt eller fryser. Mobilladdare till bil.
Stearinljus och ett lager med uppiggande. Grill och grillkol för att kunna laga mat ute.
Viktigaste rådet: läs på och va förberedd på att ta ansvar för dig själv men håll ett öga på dina grannar om de behöver hjälp.

Några fler bra tips

Det var flera olika personer som tipsat om bra grejer att ha i sin ”krislåda”, men det vi särskilt föll för här var att Anna säger att det viktigaste rådet vara att man ska läsa på och vara förberedd på att ta ansvar för sig själv men att man också ska hålla ett öga på sina grannar om de behöver hjälp”

Detta att man hjälper varandra känns väldigt viktigt i en kris.

En annan notering vi gjorde i ett annat förslag (från Anita Steen) var att ha ”kaffe i mängder” hemma. För visst är det så, handen på hjärtat, det blir oftast lite lättare att klara olika situationer om man får sitt kaffe.)

Och ett annat exempel som också kan noteras – att man vet VAR i huset man har sina tändstickor, ficklampor etc placerade. För det är ju som Lisbeth Boåsen skriver, det är ju kolsvart mitt i natten om strömmen går då, och att det kan va svårt att komma ihåg var man har sina tändstickor, stearinljus och andra nödvändiga prylar. Så hennes tips är att lägga detta på minnet.

Lena Hallgren skrev i sitt förslag att man bör prata med släkt eller vänner man kan kanske samsas i ett hus , bättre att värma upp ett hus än flera , många människor ger också värme på flera sätt. Det känns också tänkvärt. Mysigare blir det också.

Ett tips från Mattias Lindberg var att man kan lära sig väldigt mycket om hur man kan förbereda sig genom att titta på YouTube. Han har själv lärt sig mycket praktiska saker som t.ex. hur han använder vatten till ström.

 

Saknar du någon information?
Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.Bekräfta att du är en människa: * (obligatorisk)