Torsby kommun
Torsby kommun

Under Afrikas himlar - Brutus Östling föreläser

En leopard i mörkret.

En av Brutus Östlings fantastiska bilder från Afrikas djurvärld.

Torsby bibliotek, Fabriksgatan 2

Tisdag 17 september kl. 18.30-19.30

Entré 50 kr. inkl. kaffe.

När den mångfaldigt prisbelönta naturfotografen Brutus Östling riktar kameran mot Afrikas storvilt skapar han magiska bilder. Vi ser den afrikanska savannen som vi aldrig sett den förut. I föreläsningen hjälper Brutus oss att förstå naturens intrikata samspel och vi får möta många spännande arter.

"Allt började med min fascination för Afrikas vildhundar. De är snabba och skygga och svåra att studera, och just därför är det få som försökt porträttera dem. Jag har försökt i tre år, just för att det är så svårt. I ett reservat i Sydafrika lyckades jag stöta på dem. Det var en grupp unga hundar, lekfulla, jag fångades av deras samspel och hur effektiva de var i sin jakt. Sedan dess har jag återvänt, många gånger. Inte bara till Sydafrika, det har blivit många resor också till Kenya, Tanzania och Zimbabwe. För planen på att porträttera vildhundar växte till en vision om att visa samspelet mellan arter på den afrikanska savannen. "

Brutus Östling är förläggaren som blev fotograf i 40-årsåldern. 2005 fick han ett genombrott som fågelfotograf med boken Mellan vingspetsarna. Han har därefter gett ut ytterligare tio fotoböcker där flera blivit storsäljare. De senaste är Under asfalten vilar en strand om albatrosserna på Midway 2011, den 300-sidiga handboken Konsten att fotografera fåglar och andra djur 2013, Bevingat 2015 och i höst praktverket Under Afrikas himlar, som handlar om hotade savanner och djurlivet på dessa.

Boken Pingvinliv nominerades till Augustpriset 2006, och med boken Att överleva dagen vann Brutus Östling tillsammans med Susanne Åkesson (text) samma pris 2009.

Hösten 2018 fick han Pandabokspriset för boken Under Afrikas himlar, vilket var för fjärde gången han mottog priset ur WWF:s beskyddare kungens hand.


Saknar du någon information?
Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.Bekräfta att du är en människa: * (obligatorisk)