- Startsida torsby.se
- / Kommun & politik
- / Internationellt arbete
- / EU och projekt
- / Avslutade EU-projekt och andra projekt
- / Avslutat projekt: Hemleverans med hjälp av drönare
- / Avslutat pilotprojekt: Hemleverans med hjälp av drönare (2023-2024)
Enhet
- Kommunkansliet
- Telefon: +4656016000
- E-post: torsby.kommun@torsby.se
- Postadress:
- Torsby kommun
- 1. Kommunkansliet
- 685 80 Torsby
- Besöksadress: Nya Torget 8, Torsby
Person
- Johan Erlandsson
- Projektledare
- Tfn:
- Mobil: +46707731682
- E-post: johan.erlandsson@torsby.se
- Besöksadress: Vasserudsvägen 3, Torsby
När du kontaktar kommunen via brev eller e-post, kommer vi att behandla dina personuppgifter enligt dataskyddsförordningen
Avslutat pilotprojekt: Hemleverans med hjälp av drönare (2023-2024)
Under 2023 och 2024 har Torsby kommun haft ett pilotprojekt där vi har undersökt möjligheten av och intresset för att ha hemleveranser av matvaror etc. från butik till kund. Vi har också genomfört praktiska tester, en i Östmark och en i Ambjörby.
Film som visar projektet
Här kan du se en film som sammanfattar projektet.
Ikon som illustrerar filtyp | Filnamn | Filstorlek | Datum fil laddades upp |
---|---|---|---|
Slutrapport Pilotprojekt - Hemleverans från landsbygdsbutiker med drönare.pdf Pdf, 2.7 MB. | 2.7 MB | 2024-11-24 19.09 | |
Slutrapport Förstudie - Hemleverans från landsbygdsbutiker med drönare.pdf Pdf, 7 MB. | 7 MB | 2024-11-24 19.09 |
Sammanfattning av projektet
Torsby kommun identifierade hemleverans med drönare som en möjlighet i framtiden för att öka servicen i landsbygder och glesbygder, ge landsbygdsbutikerna möjlighet till merförsäljning och att minska miljöpåverkan.
Hösten 2022 gjordes en förstudie i Östmark och Ambjörby som visade på att det finns efterfrågan från boende för hemleverans med drönare och att det är praktiskt möjligt att redan nu genomföra tester.
Efter förstudien gjordes ansökningar om ekonomiskt stöd för att genomföra test i Östmark och Ambjörby till Europeiska jordbruksfonden och Region Värmland. Ansökningarna beviljades och pilotprojektet kunde genomföras.
Syftet med pilotprojektet var att identifiera vilka utmaningar som behöver lösas innan hemleverans från landsbygdsbutiker med drönare kan bli en permanent tjänst.
En drönaroperatör upphandlades, testerna detaljplanerades, hushåll rekryterades och ansökan skickades av drönaroperatören till Transportstyrelsen. I brist på modernt regelverk för flygning utom synhåll med drönare så upprättades tillfälliga D-områden i Östmark och Ambjörby, ihop med ett antal villkor. Förslaget om att upprätta D-områden skickades innan beviljande ut på samråd till flera aktörer som fick inkomma med synpunkter.
Testveckan i Östmark
Första testveckan genomfördes i Östmark i vinterväder. Vinterveckan i Östmark var ovanligt varm och därmed blev det också mycket dimma som stopp för leveranserna under större delen av den planerade testveckan, på grund av villkoret på 1000 fot molnbas i tillståndet från Transportstyrelsen. Testet förlängdes därför in i reservveckan efter och X leveranser från ICA Östmark hann genomföras totalt.
Testveckan i Ambjörby
Andra testveckan genomfördes i Ambjörby i sommarväder. Nu var det inte samma stora utmaningar med dimma som under vinterveckan, men det blev ändå avbrott i leveranserna under ett par tillfällen på grund av kraftig vind och åska. Y leveranser genomfördes från Tempo Nordvärmlands Livs.
Utvärdering
Efter utvärdering identifierades två större utmaningar innan hemleverans från landsbygdsbutiker med drönare kan bli en permanent tjänst. För det första så behöver ett alternativt regelverk komma på plats som möjliggör smidiga och kostnadseffektiva flygningar med drönare utom synhåll i glesbygder. Det regelverk som utvecklas just nu, U-space, verkar inte bli anpassat för glesbygder och blir troligtvis för dyrt.
För det andra så behöver en affärsmodell utvecklas som gör det tillräckligt intressant för drönaroperatörer att erbjuda sina tjänster i glesbygder. Drönarna behöver användas till en större bredd av uppdrag för att ge tillräcklig beläggningsgrad och intäkt och kostnaderna för marktjänster behöver minska.
Finansiering
Pilotprojektets finansiering
Budgeten för pilotprojektet är 1 074 952 kr och finansieras till 80 % av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling, 9 % av Region Värmland och 11 % av Torsby kommun.
Förstudiens finansiering
Budgeten för förstudien var 140 578 kr och finansierades till 80 % av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling och 20 % av Torsby kommun.
Samarbetspartners
Aviant, ICA Nära Östmark och Tempo Nordvärmland.
Innehållsansvarig: Johan Erlandsson
Senast genomgången:
Senast uppdaterad:
Saknar du någon information?
Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.