Torsby kommun
Torsby kommun

Enhet

 • Kommunkansliet
 • Telefon: +4656016000
 • E-post: torsby.kommun@torsby.se
 • Postadress:
 • Torsby kommun
 • 1. Kommunkansliet
 • 685 80 Torsby
 • Besöksadress: Nya Torget 8, Torsby

Person

 • Malin Lindh
 • EU-strateg
 • Tfn: +4656016008
 • Mobil: +46732712207
 • E-post: malin.lindh@torsby.se
 • Besöksadress: Nya Torget 8, Torsby


När du kontaktar kommunen via brev eller e-post, kommer vi att behandla dina personuppgifter enligt dataskyddsförordningen

Lanthandel Adventure

Torsdagen den 28 mars 2019 kom en klass studenter från Karlstads universitet till Torsby för att presentera sina förslag och idéer på hur man kan utveckla besöksnäringen på landsbygden.

Studenterna från Turismvetenskapliga programmet presenterade sina utvecklingsidéer i Torsby

(Längst ner på sidan ser du en video från dagen.)

Arbetet som studenterna gjort är i en aktivitet som heter Lanthandel Adventure. Den ingår i projektet “Servicepunkter i nöd och lust”, ett projekt som har som mål att stärka och utveckla den grundläggande servicen på landsbygden.

Det är ett uppdrag de fått av Torsby kommun och är samtidigt en del av deras kurs “Företagande inom turism” på Turismprogrammet på Karlstads universitet. Kursen är på 7,5 högskolepoäng.

I början av kursen var studenterna på besök runt om i Torsby kommun och har bland annat träffat lanthandlare i Klarälvdalen. Sedan har man hemma på universitetet arbetat med frågan och nu var det dags för final.

På torsdag var de alla här, inklusive kursledaren Svante Karlsson, docent i kulturgeografi vid Karlstads universitet, och redovisar sitt arbete.

En jury bestående av representant från kommunen, från företagarna och turismen har valt en vinnare som korades efter att alla presenterat sina förslag.

Vinnande bidraget

Läs presentationen: Klarälven fiske - del av en aktiv kommun. Pdf, 5 MB, öppnas i nytt fönster.

Vinnarmotivering

"Denna idé gynnar hela bygden, de har knutit i hop lokalbefolkning, butiken och markägare med besöksnäringen och de har tänkt på att alla ska vara delaktiga och gynnas. De har funnit ett område i Torsby som man redan utvecklat under många år och där det går att göra mer. Klarälven är ett bra exempel på en stor resurs som borde kunna användas mycket mer i turistsammanhang för att stärka servicen till nytta för både turisten och bygden runt omkring ."

Vinnande gruppen (Klarälvens fiske) , från vänster Walter Magnusson, Walid Ahmed, Love Gadde, Gentrit Beqiri och Josef Zineldin.

Alla andra fina bidrag

Restaurangkoncept på landsbygden

"En idé som är långsiktig, det finns redan pusselbitar, men inte helheten. Det finns att bygga på i Torsby. Vi är med i två projekt inom mat och det presenterade projektets idéer borde kunna kopplas ihop med dessa."

Läs presentationen: Restaurangkoncept på landsbygden Pdf, 4.9 MB, öppnas i nytt fönster.

Standardiserad mat

"En modern idé som finns potential för att utveckla vidare. Idén om en gemensam plattform och beställning gynnar samarbetet mellan lanthandlarna och ger en god service åt besökarna."

Läs presentationen: Standardiserad mat Pdf, 5.4 MB, öppnas i nytt fönster.

Höghöjdsbana

"Denna idé är spännande som ligger väl i linje med Torsbys profil med skidåkning och vintersport. Den tar också med skogen och den resursen. Ett bra komplement till en befintlig skidanläggning."

Läs presentationen: Höghöjdsbana Pdf, 1.7 MB, öppnas i nytt fönster.

Likenäs bar och restaurang

"En bra idé, genomtänkt, bra med ett brett utbud men unikt. Finns också tankar på hur det skulle utvecklas på sikt."

Läs presentationen: Likenäs bar och restaurang Pdf, 1.9 MB, öppnas i nytt fönster.

Opti Maase

"Hade tänkt till runt besöksnäringen, och kopplingen till landsbygdsbutiker, ett genomtänkt koncept som var mycket intressant. Förövrigt en föredömlig uppställning i presentation, speciellt turistpyramiden."

Läs presentationen: Opti Maase Pdf, 1.2 MB.

- Vi ville ha in nya idéer om hur man kan utveckla turismen på landsbygden, säger projektledare Ingela Bönström Brusgård. Det är alltid en risk att man tänker i samma hjulspår som man alltid har gjort, därför ville vi ta hjälp av ungdomar, studenter som kan se med nya fräscha ögon på utvecklingsmöjligheter.

- Det har varit en spännande dag och många av idéerna är absolut genomförbara, på kortare eller längre sikt.

Video från studenternas besök i Torsby, där de redovisade sina idéer.

 

I media


Sveriges radio

https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1262515?programid=2153

Lyssna 08:12 in i programmet.

Nya Wermlandstidningen

https://www.nwt.se/2019/03/26/studenttavling-i-att-utveckla-landsbygden/

https://www.nwt.se/2019/03/29/studenter-utvecklar-landsbygden/

 

 

Innehållsansvarig: Ingela Bönström Brusgård
Senast genomgången:
Senast uppdaterad: