Torsby kommun
Torsby kommun

Enhet

  • Kommunkansliet
  • Telefon: +4656016000
  • E-post: torsby.kommun@torsby.se
  • Postadress:
  • Torsby kommun
  • 1. Kommunkansliet
  • 685 80 Torsby
  • Besöksadress: Nya Torget 8, Torsby

Person

  • Malin Lindh
  • EU-strateg
  • Tfn: +4656016008
  • Mobil: +46732712207
  • E-post: malin.lindh@torsby.se
  • Besöksadress: Nya Torget 8, Torsby


När du kontaktar kommunen via brev eller e-post, kommer vi att behandla dina personuppgifter enligt dataskyddsförordningen

Inspirations- och temaresa till Jämtland

3-5 april 2018 genomförde vi en studieresa till Östersund/Jämtland  där de framgångsrikt jobbar med lokal livsmedelsförädling. Syftet med resan var att ta del av erfarenheter från Nipakademin, Norrbete, Rafnaslakt och Slaktaren i Östersund. Vi besökte även ett gårdsslakteri i Fåker och Oviken Ost i Åkermo.

Studieresan ingår i Leaderprojektet "Nya Friska tag - ger lokal mat på våra fat".

Se programmet som pdf-fil. Pdf, 544.4 kB, öppnas i nytt fönster.

Dag 1-  tisdag den 3 april

Avresa från Ransäter klockan 06 :00. Vi plockar upp resenärer efter vägen. Exakt rutt bestämmer vi när vi vet vilka som vill åka med.

I byn Fåker, som ligger några mil söder om Östersund mellan Storsjön och Näkten, besöker vi Mats Hallquist som driver en ekologisk gård med nötköttsproduktion. Han kommer att visa och berätta om gårdsslakteriet som kostat ca 1 miljon kronor att bygga plus arbete.

Därefter inkvartering på hotell Scandic Syd i Östersund där vi stannar i två nätter.

Dag 2- onsdag den 4 april

Seminarium i Halåsen 1,5 mil norr om Östersund. Idéer och möjligheter ska diskuteras och bearbetas.

09.00 Fika i matlekstugan på Halåsen.
Vi presenterar det detaljerade programmet för de kommande dagarna. Deltagarna presenterar sig och sina visioner. 

10.00 Nipakademin – "Morsa till alla våra företag och vårt tänkande". Vi får en kontext kring Norrlands inland, en historisk exposé över jordbrukets förändring i området. 

10.30 Tema: Produktionskvalitet som leder till produktkvalitet.  
Medverkande: representanter från Laxvik, regenerativt jordbruk, Rafnaslakt och Slaktarn i Östersund AB. Vi pratar bland annat om kvalitetskriterier. "Det är lätt att bygga ett slakteri men svårt att organisera sig hållbart".

12.00 Lunch – som givetvis tillagats av lokala råvaror.

13.30 Tema: Att bygga ett slakteri.  Vi få en detaljerad genomgång av processen och man berättar även om förädling i charken. Bjuda in restauranger.

15.00 Fika.

Uppföljande samtal. Vi pratar om relationsmat och vägar till olika kundgrupper; privatpersoner, restauranger och butiker.
Johan Axelsson från Svensk Cater berättar om samarbetet med Slaktarn.

16.30 Avslutning.

18.30 Vi bjuds på en härlig avsmakningsmeny.  Johan Danielsson, kock och sommelier, introducerar rätterna. (Inget alkoholtillstånd.)

Därefter reser vi tillbaka till hotellet.

Dag 3 - torsdag den 5 april

09.00 Studiebesök på Oviken ost. Kristina Åkermo berättar och här tar vi en fikastund.

Hemresa och lunch på hemvägen.

Vi beräknar vara tillbaka i Ransäter ca kl. 22:00.

Pris

Priset för resan: 2 200kr per person. Tillägg för enkelrum 500 kr per/natt.

Vad ingår i priset?

Bussresa, studiebesök, övernattning och de flesta måltider.
(Middag dag 1 och lunch dag 3 ingår inte.)

Information

Per-Håkan Häll, projektledare, e-post per-hakan.hall@torsby.se eller mobil 073-201 09 71



Vad är Nipakademin?

Nipa kallas i norrländska älvar den erosionsbrant av sand som i vissa fall uppstår. Resultatet blir att älven flyter fram mellan höga sandbankar. Detta förekommer även längs Klarälven.

Nipakademin har bildats av personer som skapat en producentring med målet och syftet att producera kött av högsta kvalitet och sälja direkt till kund.

Föreningen Norrbete har utav denna startgrupp, nått ett framgångsrikt resultat (Friskt bete har inspirerats av detta arbete.) Inom Nipakademin pågår en utveckling kring nya former av jordbrukande och djurhållning, bl.a. ett samarbete om vinterstallning/skötsel av djuren. Då blir man inte så bunden.

Innehållsansvarig: Elisabet Olsson
Senast genomgången:
Senast uppdaterad: